Nou Diccionari de la Música, edició Primavera Club 2018

  • El cartell de la nova edició del festival d’estrelles emergents imagina el futur de la música amb diversitat de gènere, procedència i estils

  • Fins a 72 actuacions en tres dies convertiran Barcelona i Madrid en un laboratori musical d’abast mundial

No ho saps encara, però ets a punt de descobrir la teva propera banda preferida. Aquell nom que veuràs a tot arreu l’any vinent, elogiat per la premsa, comptant escoltes per milions i, qui sap, potser fins i tot actuant a la propera edició de Primavera Sound. Per descobrir-lo, això sí, hauràs de deixar-te caure per Primavera Club, que del 26 al 28 d’octubre farà debutar a Barcelona i Madrid una abundant representació d’artistes cridats a despuntar els propers mesos.

Un total de 46 artistes actuaran a Apolo, La (2) d’Apolo i al Centre Cultural Albareda (de nou amb programació gratuïta) a Barcelona, mentre que una selecció de 26 noms seran els que passin pel Teatro Barceló i El Cielo de Barceló a Madrid. De nou, el festival compta amb SEAT com a partner estratègic, que consolida així la seva aposta pel talent i la creació emergent. Com obrir un diccionari per una pàgina aleatòria i descobrir una nova paraula, Primavera Club convida a la curiositat, al descobriment, a llençar-se. A imaginar el nou llenguatge del futur. Aquests són alguns dels “paraulos” i nous conceptes que explorarem: 

1. Bedroom pop: Per la seva (aparent) senzillesa els coneixeràs. Cançons que neixen entre quatre parets i arriben a tot el món. Algoritmes de Youtube, guitarres narcòtiques i melodies infinites. Amb Boy Pablo des de la seva habitació a Bergen, el carismàtic Jimothy Lacoste des de Londres (encara que, ei, he can speak Spanish) i Halo Maud amb accent francès.

2. Digger: En temps d’hiperconnectivitat, encara hi ha racons on Google no hi arriba. I estem a les mans d’ells i elles, els i les diggers, perquè ens descobreixin aquelles joies que havien quedat enterrades i fora de pla. Devoció analògica amb vocació divulgativa, cadascun en el seu camp: Habibi Funk en l’ídem del món àrab, Athens of the North en el seu amor per la world music (sempre en vinil) i Sofrito als sons de ball vintage entre els dos tròpics del planeta. 

3. Pop feminista (que no femení): A la quarta onada del feminisme ja no s’hi fa surf, sinó submarinisme. I això vol dir que allò normal ja no hauria de ressaltar a les artistes d’un cartell segons el seu gènere, sinó apostar per aprofundir més en el seu missatge. Les propostes de Stella Donnelly, Okay Kaya, Buzzy “Spielberg” (sí, d’aquells Spielberg) Lee, Ama Lou, Flohio o Tirzah són rellevants més enllà de la seva mera condició de dones obrint-se camí en un món d’homes. Del folk rebel de Stella Donelly al hip hop made in UK de Flohio o la sofisticació R&B d’Ama Lou, són aquí perquè tenen moltes coses a dir (algunes de combatives, d’altres que no) i perquè, bàsicament, el futur els pertany. 

4. Guitar’s revenge: A la teoria del pèndol, ara mateix seríem en el punt més allunyat de l’efervescència de les guitarres. Però l’indie rock mai no morirà, i fins i tot amenaça de colpejar amb més força si segueixen sorgint propostes tan estimulants com les de Snail Mail (revivint l’indie rock dels 90), Hop Along (pura pulsió melòdica), Conttra (reivindicant la suor), Palm (entre Animal Collective i el math rock), Jess Williamson i la seva porta a un món feliç o Alaskalaska (la càlida brisa del nord). Potser no estan de parranda, però ni molt menys estan mortes. 

5. Xiuxiuejos R&B i sinònims: De vegades, el xiuxiueig marca el camí. Que es faci el silenci total per descobrir una de les revelacions de l’any, serpentwithfeet, i el seu R&B polièdric i sedós. Que Kadhja Bonet ens embruixi amb la seva versatilitat estilística i interpretativa. Que Hilary Woods converteixi la sala en un bosc nocturn. Que Tirzah constati que el seu és un dels debuts de 2018. Que Hnos Munoz (des de Madrid) i Mazmorra (des de Bilbao) explorin els marges del gènere. I que els xiuxiuejos ens omplin. 

6. Mambo rapidet: Què, com va aquest moviment de malucs? A més de pop, hip hop i electrònica, aquest any a Primavera Club s’hi podrà ballar mambo i txatxatxà de mà del grup cubà Orquesta Akokán, cumbiot amb autotune des de Galícia amb Esteban & Manuel, i folk tradicional turc passat pel filtre belga a càrrec d’Altin Gün. Fora complexos. A la varietat hi ha el bon ball!

7. Ultra-flow: Hi ha flow, i després hi ha l’ultra-flow. No té perquè ser el més accelerat (això ho sap prou bé el britànic Octavian: ja ha fet ballar Drake amb algun dels seus anti-hits) ni el més autèntic (encara que n’hi haurà pocs amb més barri que Slowthai), no té perquè ser el més polèmic (JPEGMAFIA assota el neolliberalisme i el hipsterisme) ni el més poètic (Flohio podria ser la nova Kate Tempest). Però, simplement, han de tenir-ho. I totes aquestes rimes colpegen, tallen, fan mal. Al tanto amb ells. 

8. Technacu: Els amics i amigues del techno en totes les seves modalitats sempre tindran el seu raconet a Primavera Club. Com és habitual, la seva hora serà de matinada dins la programació de Nitsa i Astin a Barcelona, i valdrà per descobrir a Head Technician o la banda sonora d’un forat negre, l’islandès (afincat a Berlín) Volruptus, els coquetejos rave d’Or:la o les ensenyances del sensei Kuniyuki, un dels màxims exponents de l’electrònica japonesa. Que ningú es quedi amb ganes de més. 

9. Kinkidèlia i derivats: Què passa si uneixes l’esperit quinqui de Triana amb la psicodèlia de King Gizzard & The Lizard Wizard? Exactament passa Derby Motoreta’s Burrito Kachimba, el nou grup amb millor nom del món que encara és millor quan els escoltes i veus en directe. Però es pot ser macarra i no fotre-li al fuzz: li pots entrar a l’electrònica (els salvatges J-Zbel ho testimonien), al punk (cal posar-se a cobert quan arribin Louder Than Death, el club Bilderberg del punk) i al trap (MC Buseta amb GOA, unint funky brasiler amb emo rap). Ei, mira’ns! No hem mencionat el trap fins al final! Això es mereix un premi, no? 

Els abonaments per a Primavera Club 2018 ja estan a la venda a un preu de 25€ més despeses de gestió, el mateix preu que en les darreres quatre edicions. També estan a la venda entrades de dia per 15€ més despeses de gestió. Es poden comprar a Redtkt i a Ticketmaster. 

+Notícies
Tancar

Contacte

Gràcies

Hem rebut les teves dades correctament. Ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.